Baby’s en massages; liefde op het eerste gevoel!

Net zoals bij volwassenen mag het belang van een goede massage voor baby’s niet worden onderschat. Voor elk menselijk wezen is lichamelijk contact belangrijk; als ouder is het masseren van je baby dan ook een goede manier om de band met je kind te versterken. Heb je echter te maken met erg kleine kinderen, dan doe je er goed aan te vertrouwen op de bekwame handen van een expert. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over eventuele kwetsuren en kan je er helemaal zeker van zijn dat je kind na de massage volop kan genieten van de positieve effecten.

Net zoals bij de positieve effecten van een massage bij volwassenen is er al heel wat onderzoek gevoerd naar het wel en wee van verschillende massagevormen bij baby’s en erg jonge kinderen. Verschillende Europese en Amerikaanse onderzoekers geven zo aan dat een degelijke massage haast standaard hoort bij de opvolging van te vroeg geboren kinderen. Een massage zorgt er immers voor dat de spierontwikkeling net dat tikkeltje sneller gebeurt. Algemeen gezien wordt ook aangenomen dat baby’s die tijd doorbrengen op de massagetafel niet alleen beter slapen, ze laten zich ook makkelijker voeden. Bovendien zijn er ook experts die aangeven dat babyvriendelijke massages zich snel laten vertalen in minder buikkrampen bij het kind.

Het stappenplan voor een ideale babymassage?

Het ideale moment om te starten met een babymassage is wanneer het kind vier maanden oud is. Als ouder is het belangrijk je kind voordien bekend te maken met lichamelijk contact. In dat opzicht is het raadzaam om systematisch de ledematen van je kind aan te raken. Het ideale moment om dat te doen, is wanneer het kind wordt gewassen. Vergeet bovendien niet een vaste volgorde aan te houden tijdens het badmoment; dat lijkt onbelangrijk maar een massage bestaat ook uit een aantal vaste handelingen die elkaar systematisch opvolgen.

Voel je vrij om je baby na het wassen in te smeren met huidvriendelijke zalfjes en oliën. Ook dat aspect komt aan bod tijdens een massage. Uiteindelijk probeer je als ouder je kind zo veel mogelijk voor te bereiden op de handelingen die tijdens die eerste babymassage plaatsvinden. Merk je dat je kind net iets beweeglijker is dan gedacht, dan is dat zeker geen reden om de geplande massage niet door te laten gaan. In dat opzicht is het wel belangrijk dat gegeven aan de masseur mee te delen.