fbpx

B-9100 Sint-Niklaas

Passtraat 300

+32 (0)3 648 02 50

24/7 online reserveren

Ma - zon: 10 - 21u

Online webshop altijd geopend

In dit artikel

Bienestar redactie

Bienestar redactie

Een shiatsumassage, hoe, wat en waarom?

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on email
Versturen

Net zoals bij cupping kan je de oorsprong van shiatsu terugvinden in het verre Oosten. In dit geval werden de achterliggende technieken ontwikkeld door vader en zoon Namikoshi, twee therapeuten die op zoek waren naar eenvoudige maar effectieve manieren om aan de hand van een massage rugpijn aan te pakken. Het basisprincipe achter shiatsu bestaat er in dat je via druk uit te oefenen op bepaalde punten in het lichaam pijnsignalen kan onderbreken en zelfs kan doen verdwijnen. Met dat in het achterhoofd verschilt een shiatsumassage van een klassieke massage in die zin dat er alleen druk wordt uitgeoefend op het oppervlak van het lichaam. Aangezien een shiatsumassage niet gebruikt wordt om dieperliggende spieren aan te pakken, is het bovendien ook niet nodig om je uit te kleden.

Shiatsu werd al snel populair in Japen en China en kreeg dankzij de snelle verspreiding van informatie na de laatste digitale revolutie ook heel wat aandacht in het Westen. In 2007 werd dan ook wetenschappelijk bewezen dat een dergelijke vorm van massage op een positieve manier kan worden ingebouwd om rugpijn, migraine of menstruatiekrampen aan te pakken. Daarnaast worden shiatsumassages ook gebruikt om allerlei kwaaltjes aan te pakken die voornamelijk geassocieerd worden met vrouwen die zich in de overgang bevinden.

Shiatsu; traditioneel, maar toch net iets anders!

De shiatsumassages die op dit moment in het Westen worden gegeven, zijn gebaseerd op traditionele ideeën uit de Oosterse geneeskunde. In de loop der jaren werden bepaalde aspecten aangepast aan een Westers publiek aangezien Europeanen vaak met andere klachten te maken hebben. Op dit moment is het dan ook zo dat shiatsu vaak wordt ingezet als ontspanningsmiddel bij kankerbehandelingen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat een shiatsumassage een geneeskrachtig effect heeft bij dergelijke aandoeningen, geven kankerpatiënten aan over grotere dosissen energie te beschikken na een massagesessie. In dat opzicht gebeurt de massage dan ook minder aan hand van drukpunten, maar eerder op basis van energiebanen die het lichaam op verschillende manieren doorkruisen.

In België is het de Belgische Shiatsu Federatie die instaat voor de verspreiding aan kennis rond deze massagevorm. Daarnaast stelt deze instelling zich ook op als controleorgaan om zo op algemeen niveau de kwaliteit van de gegeven shiatsumassages na te kunnen gaan. Dat betekent dat je in België steeds van een hoogstaande shiatsumassage kan genieten waarbij er voldoende aandacht wordt besteed aan je klachten en aan de juiste manier om je dagelijkse doen en laten net weer dat beetje aangenamer te maken.

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on email
Versturen

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *