NAQI sportlotions, kwaliteit voor verzorger en atleet!

Je kent het gevoel, herkent de geur… een voorbijrijdend peloton wielrenners, ter-plaatse-trappelende voetballers op een provinciaal verlaten veld op een koude mistige winterdag, het startschot afwachtende groep veldlopers … maar evengoed je oma die je borstbeen inwrijft met Vicks, de vaseline-achtige substantie die je ‘beschermt tegen een verkoudheid’.

Tijgerbalsem, kamferzalf, Algipan, opwarmingsolie… werden en worden nog steeds te pas en onpas gebruikt als ‘opwarmingsassistentie’. In de jaren 60 van de vorige eeuw, toen professionele sport begon op te komen, waren de Engelse voetballers de eersten die aan bijzondere spieropwarming begonnen te denken. Een team zette haar spelers aan om een uurtje voor de wedstrijd plaats te nemen in een heet bad. ‘Spieren worden opgewarmd en het zal de prestatie verbeteren’ was de (in die tijd) logische uitleg. Dat warme water zal misschien wel deugd doen, opwarming moet je echter op een andere manier verzekeren. Om een heel lang verhaal kort te maken, je warmt je op door de hartslag actief te verhogen, en de verbranding van glucose op spiercel niveau zorgt voor warmte en afgave van H2O (water) en CO2 (koolstofdioxide). Je krijgt het warm, gaat steviger ademen en begint te zweten. Zweet komt op de huid en zorgt voor afkoeling. Doe deze test… lik je handrug en blaas er daarna over. Je voelt de afkoeling.

Er bestaat een wetenschappelijke standaard voor dit fenomeen: de Wind Chill Index. Bij een bepaalde temperatuur, in combinatie met wind of regen voelt alles nog kouder aan dan het werkelijk is. Er is een duidelijk merkbaar verschil tussen stilstaan bij 2°C en fietsen tegen 40km/u bij die zelfde 2°C, een meer nog als het regent en waait.

Als een der eersten, sinds einde jaren 80, heeft de Belgische firma NAQI werk gemaakt van de professionele benadering van dit fenomeen. Als partner van het Internationale Olympische Comité heeft het intussen zijn degelijkheid als Topbedrijf bewezen. NAQI heeft producten op de markt gebracht die warmteverlies beperken, maar tegelijkertijd de functie van de huid als grootste menselijke orgaan respecteren. Traditionele (goedkope) opwarmende zalven, op basis van vaseline zijn occlusief, met andere woorden, ze blokkeren de huid van buiten naar binnen maar ook omgekeerd. Dit laatste is schadelijk voor de huid en belemmert het herstel! Naqi heeft Warming-Up lotions (outdoor) en gels (indoor) met verschillende intensiteiten (1, 2 en 3) die er voor zorgen dat de omgeving (wind, regen, mist, modder, zand…) minder invloed heeft op de huidafkoeling, maar die tegelijk zweet doorlaten en de huid als grootste menselijke orgaan bescherming tegen invloeden van buitenaf laat functioneren. Hierdoor wordt energieverlies beperkt, maar ontstaat er geen onderhuidse ‘overdruk’, en kan het sportend lichaam optimaal herstellen, zich voorbereidend op een nieuwe training op sportprestatie.

Ontdek het gamma aan NAQI sportverzorgingsproducten in de Bienestar webshop.