fbpx

B-9100 Sint-Niklaas

Passtraat 300

+32 (0)3 648 02 50

24/7 online reserveren

Ma - zon: 10 - 21u

Online webshop altijd geopend

In dit artikel

Bienestar redactie

Bienestar redactie

Objectief bewezen; massage heelt van binnenuit!

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on email
Versturen

Een van de grootste vraagstukken uit de medische wereld werd onlangs eindelijk opgelost. Onderzoekers aan de Canadese McMaster University zijn erin geslaagd een methode te ontwikkelen die duidelijk aangeeft dat een intensieve massage het zelfhelende karakter van je spieren versterkt. Tot nu toe werd het effect van massages enkel bepaald aan de hand van subjectieve ervaringen. Concreet gezien betekende dit dat de patiënt zelf aangaf welk positief effect de massage volgens hem of haar had. Nu is het echter mogelijk dat idee wetenschappelijk te staven.

Het onderzoek gebeurde aan de hand van spierbiopten die onmiddellijk werden afgenomen na een intensieve sportsessie. Kort na de inspanning werd slechts een van de benen van de proefpersonen uitvoerig gemasseerd. Op die manier konden de Canadese wetenschappers makkelijk de gegevens uit het gemasseerde been vergelijken met het been dat niet werd gemasseerd. De verzamelde gegevens gaven duidelijk aan dat het gemasseerde been minder ontstekingsfactoren bevatte dan het andere been. Uit het cijfermateriaal bleek bovendien ook dat de energieproductie van de spieren uit het gemasseerde been aanzienlijk hoger was. Ondertussen werd de aangehaalde methode ook toegepast door wetenschappers aan andere universiteiten; ook zij staan achter de positieve resultaten van het Canadese team.

Een snelle revalidatie dankzij een stevige massage?

Nu het onderzoek van de Canadese wetenschappers duidelijk aantoont dat de effecten van een deugddoende massage niet te onderschatten zijn, lijkt het niet meer dan normaal om massages op een systematische wijze toe te voegen aan elk lichamelijk revalidatieproces. Eerder gevoerd onderzoek heeft zo ook al gewezen op de langdurige effecten van sportmassages bij spierblessures. Het verschil tussen een klassieke massage en een sportmassage ligt in het feit dat de laatste vorm meer nadruk legt op dieperliggende spieren en weefsels. Het uiteindelijke doel verschilt amper; in beide gevallen wil massage de zelfhelende kwaliteiten van de spier versterken door de doorstroming van het bloed te bevorderen.

De Canadese wetenschappers die een lans braken voor de positieve effecten van een massage onderzoeken momenteel de mogelijkheden om dergelijke therapieën in te zetten als pijnbestrijding. Tijdens het eerste onderzoek gaven verschillende deelnemers aan dat de gebruikte massagetechnieken spierpijn efficiënt aanpakten. Volgens het onderzoeksteam loont het nu de moeite om wetenschappelijk na te gaan in hoeverre een gerichte massage in bepaalde gevallen pijnstillers kunnen vervangen. Bovendien kunnen de resultaten uit het onderzoek ook worden ingezet in de zoektocht naar effectieve therapieën bij ernstige spieraandoeningen.

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on email
Versturen

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *