Sportmassage

Massagepraktijk Bienestar verzorgt uw sportmassage

Sportmassage is een massage die stevig en meer op de spieren is gericht met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren en daardoor de afvalstoffen sneller uit het spierweefsel af te voeren. Hierdoor verbetert de conditie en zullen blessures sneller herstellen. Niet alleen voor sporters om voor of na het sporten te ondergaan, maar voor iedereen die wel eens last heeft van bijvoorbeeld een verhoogde spanning van de nekspieren of gewoon na een drukke werkdag.

Door training en het leveren van sportieve prestaties loopt het lichaam schade op. Spieren spannen zich tijdens het leveren van prestaties aan, ze leveren kort- of langdurig kracht en ze zijn onderhevig aan rek. Het band- en peesapparaat geleidt bewegingen en vangt krachten op. Met sportmassage wordt het lichaam geholpen bij het herstel zodat het steeds beter kan presteren. Een eenmalige sportmassage kan heel prettig zijn, maar heeft slechts een zeer beperkt effect. Afhankelijk van je mogelijkheden is het aan te raden om je minimaal één keer per twee weken te laten masseren.

Behalve massages, uitgevoerd voor de training of wedstrijd, zal de sportmasseur juist ook na de training en/of wedstrijd kunnen masseren. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs voorkomen worden. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen.

Het doel van een sportmassage:

Preparatief: (voorbereidend) Voor het leveren van een prestatie moet het lichaam in de “prestatiestand” gebracht worden. Dit doe je door middel van een warming-up. Een sportmassage kan een warming-up niet vervangen, maar er wel een onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer op de juiste spierspanning worden gebracht en beter doorbloed worden. Een voorbereidende sportmassage kan door sporters, naast de fysieke voorbereiding, ook gebruikt worden om zich mentaal voor te bereiden op het te leveren sportieve prestatie.

Preventief: (voorkomend) bewerkstelligen van een betere doorbloeding, een beter functioneren, een betere coördinatie, waardoor de kans op het ontstaan van blessures minder wordt

Curatief: (genezend) het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Hierdoor wordt spierpijn voorkomen of sneller weggewerkt

Tijdstip van de sportmassage:

Pre-activiteitsmassage: Massage voor de wedstrijd of training. Dit is een massage om een goede doorbloeding van de spieren te verkrijgen. De spieren worden geschikt gemaakt voor de te komen inspanning. Deze massage is géén vervanging van een warming-up maar een onderdeel van een goede warming-up, waardoor de kans op blessures vermindert.

Inter-activiteitsmassage: Massage tijdens de wedstrijd of tussen twee ‘wedstrijden/trainingen in op dezelfde dag. Net na de inspanning is het een massage waarbij de normale toestand van het weefsel wordt hersteld en net voor een volgende inspanning om de doorbloeding weer op gang te helpen.

Post-activiteitsmassage: Massage na een wedstrijd of training. Deze vorm van sportmassage komt in de praktijk het meeste voor en heeft tot doel dehydratie het en herstellen van de weefsels. Vermoeidheidsstoffen en afvalproducten worden d.m.v. de massage beter afgevoerd. Daarmee wordt het herstel bevorderd en eventuele spierpijn voorkomen, waardoor het lichaam weer beter en sneller voorbereid zal zijn op een volgende inspanning.

Passiviteitsmassage: Massage in een rust periode. Onder deze massage wordt verstaan de massage als u even geen wedstrijd of programma heeft staan.  Deze massage is een algehele lichaamsmassage dit in tegenstelling tot bovengenoemde massages. Na de sportieve activiteit is het doel van de sportmassage tegengesteld: de spieren moeten dan weer tot ontspanning gebracht worden.

Contra-indicaties:

In volgende gevallen is deze massage niet aangewezen: Hevige pijn, extreme vermoeidheid, totale uitputting, ontstekingen, algemene infecties, steenpuis(en), pathologieën (ziektebeelden), koorts, griep, spataders, flebitis, vaataandoeningen (trombose, arteriosclerose), ernstige hartaandoeningen, hypertensie (permanente hoge bloeddruk), oedeem (vochtophoping) of besmettelijke huidaandoeningen. Een buikmassage dient vermeden te worden tijdens de menstruatie en tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Aangepaste massage bij zeer zwaar behaarde huid.

Een afspraak maken? Boek online

Behandelduur & prijs

25 min. | € 23,50
40 min. | € 34,50
55 min. | € 45,00

Reservatie mogelijkheden

Deze behandeling is te reserveren bij:

Bienestar Lebbeke
Bienestar Sint-Niklaas

Vragen?

Neem contact met ons op